KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
KRKONOŠE - ZÁPAD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  KRNAP
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Liberec [ Město nebo obec ]

Liberec, jehož historie sahá až do poloviny 14. století, je dnes moderním a prosperujícím městem, které má svoji Technickou univerzitu, celou řadu středních škol, kulturní a sportovní zázemí na vysoké úrovni a hlavně mimořádně příznivé přírodní podmínky. Ty umožňují, aby se město a nejbližší okolí staly turistickým centrem schopným uspokojit své návštěvníky po celý rok a nabídnout jim bohatou škálu kulturních, sportovních a relaxačních aktivit.

Jen z mála míst v Liberci není vidět dominantu města - horský hřbet Ještěd, který je s Libercem propojený městskou dopravou a navazující lanovou dráhou, postavenou v roce 1933. Tato dráha, druhá nejstarší stavba tohoto typu u nás, překonává v délce 1 180 metrů výškový rozdíl 400 metrů. Její nástupní stanici najdeme v městské čtvrti Horní Hanychov.

Z vrcholu Ještědu je ojedinělý kruhový rozhled. Po celý rok Ještěd nabízí mnoho možností pro odpočinek a sport - sjezdové tratě, skokanský areál a další sportovní zařízení. Na vrcholku Ještědu se nachází moderní architektonický skvost viditelný ze všech světových stran. Je jím budova hotelu Ještěd s restaurací, vysílačem a zázemím lanovky. Nalezneme zde také krásnou přírodu, o jejíž výjimečnosti a čistotě svědčí i to, že prakticky celý horský hřbet Ještědu je jediným přírodním parkem, který tvoří čtyři chráněná krajinná území.

Liberec s Ještědem je znám jako centrum zimních sportů, ale svým návštěvníkům nabízí více než jen sportovní vyžití. Milovníci historie, výtvarného umění, divadla i současné tvorby nepřijdou zkrátka. Výraznou dominantou centra Liberce je budova Severočeského muzea s kopií původní renesanční věže staré liberecké radnice. Samotná stavba je překrásnou ukázkou historismu a novorenesančního stavebního slohu. Ve sbírkách a expozicích muzea jsou zastoupeny ukázky téměř všech uměleckých řemesel, jimž však vévodí tradiční textilní a sklářské obory. Ve výstavních sálech je možno obdivovat benátské sklo, barokní poháry z celé Evropy, šperky, staré hodiny, tisky, historický nábytek a porcelán, ale i rozsáhlou přírodovědnou sbírku. Další expozici skla najdeme v libereckém zámku, kde je umístěna jedna z největších sbírek skla na světě. Zámek, založený v roce 1582 pány z Redernů, je přístupný veřejnosti po celý rok od úterý do neděle.

Pozornost si zaslouží i Oblastní galerie, která patří díky svým sbírkovým fondům k pětici nejbohatších a největších státních galerií v České republice. Např. tři stálé expozice dokumentují její význam - nizozemské malířství 17. století, francouzská krajinomalba 19. století a soubor českého výtvarného umění 20. století.

Jednou z nejkrásnějších budov ve městě je novorenezanční radnice, dostavěná v r. 1893 dle projektu F. Neumanna z Vídně. Centrální věž vysoká 65 metrů, čelní fasáda s bohatou výzdobou a okenními vitrážemi jsou doplněny impozantním vchodem s kovanou mříží. Neméně zajímavé jsou i vnitřní prostory, které jsou přístupny veřejnosti od pondělí do soboty. V interiéru může návštěvník obdivovat malované stropy, historický nábytek a další řemeslné práce našich předků. O sobotách je přístupná i vyhlídka z radniční věže.

V těsném sousedství radnice stojí novorenesanční budova Divadla F.X. Šaldy zdobená díly vídeňského sochaře Völkela. Interiér hlediště je zdoben freskami v novobarokním slohu od malíře Löfflera z Vídně. Na scéně působí činohra, opera a balet. O aktivitě divadelního života v Liberci svědčí i skutečnost, že v posledních letech je v provozu také Malé divadlo v bývalém Lidovém domě. Světovou proslulost si získalo i Naivní divadlo se svým loutkářským souborem.

Mimořádnou pozornost si zaslouží i dvě liberecké zahrady. Zoologická, která se chovem 170 druhů v přírodě téměř vyhubených zvířat řadí k evropským raritám a botanická, která se může pochlubit například rozsáhlou sbírkou masožravých rostlin a především orchidejí, cykasů, kapradin nebo tropických leknínů.

Liberec je městem, které stojí za návštěvu. Pozorný návštěvník v něm najde vše, co dnes patří k moderní turistice.


Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.liberec.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 16.10.2021 v 12:03 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba